Kysy!
Nopein tapa selvittää mikä peli olisi sopiva juuri sinun ryhmälle on soittaa meille, tai kysyä asiasta sähköpostitse. Autamme mielellämme!
Kuvan perusteella
Mikä peli näyttää kiinnostavalta? Moni valitsee pelin kuvan ja esittelytekstin innoittamana. Pelin nettikuvalla pyrimme esittelemään pelin perustunnelmaa, vaikka kuva ei kerro suoraan itse pelihuoneesta.
Tarinan perusteella
Escape Room-pelissä tarina etenee tehtävien kautta. Kun pelaajat saavat kätköjä auki, löytyy uusia esineitä, oivalluksia ja käänteitä. Pelissä on myös tietty missio, joka antaa pelille suunnan ja määränpään. Missio voi olla paljon muutakin kuin ulos pääseminen annetun ajan sisällä.
Pelien tarinoita voi karkeasti luokitella kolmeen lohkoon: mysteeri, seikkailu ja kauhu. Minkälaisesta ympäristöstä innostut? Nostalgisesta, elegantista, karusta, satumaisesta, teknisestä tai pelottavasta ympäristöstä? Monessa pelissä on myös “twisti”: peli voi esimerkiksi alkaa elegantin näköisenä, ja sitten yhtäkkiä muuttua joksikin muuksi.
Valitse siis peli, jonka tarina ja missio kutkuttavat heti alusta!
Pelin vaikeusasteen perusteella
Keskimääräinen ulospääsyprosentti
Mitä suurempi osa ryhmistä pääse ulos pelistä annetun ajan sisällä, sitä helpommaksi peli luokitellaan. Kuitenkin olemme myös huomanneet että ulospääsyprosentti vaihtelee ajan kuluessa. Osittain se riippuu myös peliohjaajasta.
Peliohjaaja seuraa peliäsi ja toimittaa tarvittaessa vihjeitä. Hyvät vihjeet ovat aina uskollisia pelin tarinalle ja parhaassa tapauksessa jopa kehittävät tarinaa.
Koska tarina antaa pelille logiikan ja tavan millä “peli ajattelee”, tämä ajattelu sopii toisille paremmin kuin toisille. Olemme lukuisia kertoja nähneet miten aloittelijat suorittavat vaikeaksi luokitellun pelin erittäin hyvin, kun taas paljon pelanneet voivat joutua vaikeuksiin helpohkoksi luokitellussa pelissä.
Kun peliä rakennetaan, siihen keksitään uusia ja ennen näkemättömiä tehtäviä ja teknisiä ratkaisuja. Samalla kun pelit kehittyvät, myös pelaajat kehittyvät. Kun peli on pyörinyt noin vuoden, isoina haasteina koettuja tehtäviä osataan jo odottaa ja ratkaista helposti.
Kun valitset pelin, ei siis kannata tuijottaa liikaa vaikeustasoa!
Ulkomailla pelaaminen
Pelin luomispaikka tulee vastaan, kun pelaat ulkomailla tai ulkomaalta ostettua peliä Suomessa. Eri maissa pakofaktori on erilainen. Esimerkiksi Keski-Euroopassa nautitaan älyllisistä haasteista, kuten laskemista sisältävistä tehtävistä. Venäjällä taas nautitaan pelin yllätyksellisistä käänteistä, jotka voivat täälläpäin tuntua logiikan puutteena. Me Escape Room Helsingissä pidämme kovasti peleistä, jotka ovat autenttisesti lavastetut ja kekseliäät menettämättä loogisuuttaan. Tällaisia löytyy esimerkiksi Hollannista ja Englannista, ja pyrimme itsekin luomaan sen tyyppisiä pelejä.
Arvostelujen perusteella
Kun etsit peliä, kannattaa myös tutustua pelipaikan maineeseen. Googlaamalla löytyy arvosteluja ja kommentteja. Sen yhteydessä on hyvä muistaa seuraavat lukutaidot:
Google-mainos on aina maksettu.
Maksettu google-mainos on tuottajan viesti ostajalle ja sillä ei välttämättä ole mitään tekemistä itse pelin tai paikan kanssa. Esimeksiksi itseänsä kehuvat Best Escaperoom-tyyppiset sloganit ovat ylensä tuulesta temmattuja.
Some ei ole aina oikeassa.
Tutkimalla sosiaalista mediaa saat selville enemmän. On kuitenkin hyvä muistaa, että myös somessa voi ilmestyä ennalta sovittuja mielipiteitä. Tässä muutama vihje millaisilla silmillä kannattaa lukea pelipaikkojen omia some-profiileja:
Etsi epäonnistumisia.
Kun lueskelee arvosteluja, törmää joskus ylivertaisiin paikkoihin ilman yhtäkään kriittistä arvostelua. Silloin on aina syytä pysähtyä miettimään, sillä tekijälle sattuu. Voiko arvosteluihin luottaa vai onko niitä “siistitty”?
Etsi yksityiskohtia.
Myös arvostelun laatu on merkittävä. Moni pelaaja tulee pelistä täynnä intoa ja ihmetystä, josta tekee mieli tuulettaa somessa. Mutta jos sinulla onkin aivan eri maku? Parhaat ja uskottavimmat arvostelut kertovat myös jotakin itse pelistä, jolloin voit muodostaa oman mielipiteen siitä.
Tuumasta toimeen
Nyt tiedät kaiken ja voit rauhallisin mielin varata pelisi.
Viimeinen vihje: Minkä vain pelin valitset, pakopeli tuntuu aina ihmeelliseltä. Et siis voi valita väärin 🙂