Jos et ole pelannut Escape Room -peliä aikaisemmin, ajatus saattaa herättää epävarmuutta ja suorituspaineita.  Ensimmäisen pelisi jälkeen tiedät että pelaaminen on yllättävän hauskaa ja mukaansa tempaavaa.

Pakohuone ei ole älykkyystesti.

Pakohuoneista nauttivat ihan normaalit ihmiset. Pelin ratkomiseksi tarvitset loogisen ajattelun lisäksi muita kykyjä, kuten kokeiluhalua, ennakkoluulottomuutta ja hyvää yhteistyötä.

Ulospääsy ei ole tärkeää.

Voit aina päästä ulos painamalla huoneessa olevaa hätänappia. Mikäli sinusta todella tuntuu, että tämä ei ole sinulle, voit poistua pelistä milloin vain.

Jokainen pelitehtävä on kuin pieni haaste, jota on mielenkiintoista ratkaista. Et voi suorittaa kaikkia tehtäviä samanaikaisesti, vaan saat nauttia niistä yksi kerrallaan. Toiset tehtävät ovat toisille vaikeita ja toisille helppoja, jokainen niistä on kuitenkin seikkailu ja tutkimusmatka. Joskus jäät jumiin, ja se on pakohuoneissa hyvä juttu. On ihana tunne kun ensin lyö ihan tyhjää ja sitten yhtäkkiä palaset loksahtavat paikoilleen. Ja onhan peliohjaaja seuraamassa peliä ja antaa tarvittaessa vihjeitä.

Pelin jälkeen peliohjaaja selittää mielellään teille tehtävien taustalla olevaa logiikkaa. Mikäli peli on ajan loputtua jäänyt kesken, hän näyttää teille miten jäljellä olevat tehtävät ratkaistaan. 

Pakohuonepeli on nimestään huolimatta harvoin pakoaiheinen. Useimmissa peleissä missio liittyy paljon jännittävimpiin tekoihin. Voit siis halutessasi nauttia pelistä ja tarinan käänteistä ilman ulospääsypaineita.

Valitse helppo peli.

On hyvin paljon erittäin hauskoja ja silti helppoja pelejä. Usein peleille on annettu vaikeusasteita, niitä voi ottaa huomioon pelin valinnassa. Jos valitsee liian vaikean pelin ja siitä syystä ei pääse ajoissa ulos, ensikertalaiselle voi jäädä pettynyt tunne. Epäilyttääkö? Voit ottaa selvää asiasta soittamalla meille ja kysymällä mitä peliä suosittelemme juuri sinun ryhmällesi. Takuuvarmasti helppoa peliä ei ole olemassa, koska olemme kaikki yksillöllisiä ja toiset pitävät vaikeana sitä mikä on toisille helppoa. Pelin yhdeydessä näkyvä vaikeusaste perustuu keskimääräiseen ulospääsyprosenttiin.

Yritä päästä pelaamaan jo aiemmin pelanneen ihmisen kanssa.

Ensimmäistä kertaa pelatessasi tietämättömyys ja siitä syntyvä epävarmuuden tunne voi olla todella suuri. Vaikka pelko onkin aiheeton, niin pelaaminen aikaisemmin pelanneen kanssa tuo turvallisuutta.

Kuuntele tarinaa ennen peliä.

Hyvissä huoneissa tarinan juoni auttaa sinua koko ajan eteenpäin ja ymmärtämään mitä olet tekemässä ja miksi. Tarinan päähenkilönä sinulla on selvä missio ja kaikki mitä teet liittyy siihen.

Tutki huonetta ja kommunikoi.

Kun olet pelihuoneessa, tutki rauhassa ympäristoä. Jotakin hyödyllistä tulee löytymään, olkoon se sitten merkki, esine, kytkin, reikä, kuva, salaluukku tai lukitsematon pöytälaatikko. Hyvä tapa on aloittaa peliä hajaantumalla huoneen eri nurkkiin ja kertomalla ääneen mitä kukin löytää.

Tutki ja kokeile uudestaan.

Enemmän pelanneitten yleisin virhe on tietty huolimattomuus. Tehtävät ratkaistaan hyvin mutta ilmiselvät vihjeet jäävät näkemättä. Tupla-tsekkaus siis kannattaa: paikasta josta itse et ole löytänyt mitään, kanssapelaaja voikin nähdä jotakin tärkeää. Ja jos lukko ei aukea vaikka olet syöttänyt siihen oikean koodin, voi olla että toisen kädet saavat lukon auki. Joskus peliohjaaja kuulee :”Tää ei toimi!” kun ongelma ei tule pelistä, vaan pelaajien huolimattomuudesta.

Kysy ja kyseenalaista.

Olemme kaikki oman ajattelumme vankeja ja Escape Room-pelit ovat oiva apu sen tajuamiseen. Kun olette yrittäneet ratkaista haastetta onnistumatta, kannattaa kyseenalaistaa lähestymistapaa. Teettekö oikeaa asiaa ja ajatteletteko oikealla tavalla? Voiko ongelmaa lähestyä eri suunnasta? Jos neliskulmainen palikka ei mene pyöreään reikään, voi olettaa että pyöreää palikkaa ei ole vielä löydetty.

Älä yliajattele.

Lapset ja nuoret ovat usein hyviä pelaajia, koska he ovat ennakkoluulottomia, tarkkaavaisia ja heiltä puuttuu olettamukset siitä, miten asioiden kuuluisi olla. Escape Room-peleissä aikuinenkin voi treenata näitä virkistäviä kykyjä. Miksi et kokeilisi jotakin erilaista?

Kehtaa pyytää vihjeitä.

Se että kehtaa pyytää apua vaikeassa tilanteessa on ihmisen jalompia taitoja. Peliohjaajat auttavat teitä mielellään. Joskus on vain niin että ratkaisu on silmiesi edessä, mutta sitä et näe!

Suosittelemme ensimmäiseksi peliksi:

 

Hyvää peliä!